Otyłość: mechanizmy i zarządzanie kliniczne

Globalizacja gospodarcza wiąże się ze światowym wzrostem częstości występowania otyłości. Jeśli Stany Zjednoczone i Wielka Brytania można uznać za pierwsze tłuste ziemie , większość grup etnicznych w innych częściach świata, zwłaszcza w krajach rozwijających się Ameryki Południowej i Europy Środkowej, doświadcza tego samego trendu w stosunku do otyłej populacji. Liczba osób z nadwagą – miliard – obecnie przekracza liczbę niedożywionych – 850 milionów. Jednak, chociaż w mediach pojawia się natychmiast raport o nowym odkryciu związanym z otyłością, lekarze nie są tak naprawdę zainteresowani tym stanem. Ale czy otyłość jest chorobą. Jak na ironię, w tej wielopłaszczyznowej nowej książce kilku autorów sugeruje, że otyłość może być logiczną adaptacją do przeżycia. Ich zdaniem epidemia otyłości może nie wynikać z nieprawidłowej fizjologii, ale raczej z ludzkiego profilu genetycznego i metabolicznego, naturalnej reakcji na współczesny świat. Jest to ważny niuans i może zmodyfikować poglądy pracowników służby zdrowia i liderów opinii na temat otyłych pacjentów. Jeśli czynniki środowiskowe, z którymi większość ludzi zmaga się od niemowlęctwa do śmierci, zmuszają je do nadmiernego i złego jedzenia, a także do wykonywania mniej niż powinny, wówczas próba modyfikacji ludzkiej fizjologii mogłaby być beznadziejną metodą walki z otyłością. Jako niezdrowe jedzenie każdego dnia dostarczasz nadmiar 300 kcal na osobę, reakcja organizmu – aby zwiększyć jego wagę, aż osiągnięty zostanie nowy, stały stan równowagi energetycznej – jest mniej patologiczna niż na początku wydaje się. W tym scenariuszu nie byłoby żadnego punktu nastawy dla masy ciała, ale zamiast tego punktu rozstrzygania , podyktowanego bliską interakcją między naszymi genami a środowiskiem.
Rzeczywiście, rola genów w zmianie masy ciała wydaje się zaskakująco ważna, jak wykazały badania bliźniaków i populacji, które mają różne stopnie etnicznych domieszek, co może pomóc wyjaśnić występowanie otyłości. Pierwsza z nich wykazała, że podział składników odżywczych w sytuacji, w której spożycie żywności jest ściśle kontrolowane, jest uwarunkowany genetycznie. Ten ostatni sugerował, że w populacji Pima rdzennych Amerykanów stopień domieszania jest odwrotnie skorelowany z otyłością i cukrzycą. Genetyka molekularna wykazała, że mutacje w genach modulujących uczucie sytości, takie jak gen receptora melanokortyny 4, mogą prowadzić do otyłości u dzieci.
Co zaskakujące, nadal trwa dyskusja na temat natury zmian środowiskowych, które wpływają na spożycie lub wydatki energetyczne. Czy ludzie rzeczywiście zużywają więcej kalorii i tłuszczu niż 15 lat temu lub mniej. Czy naprawdę ćwiczą mniej. Klasyczna epidemiologia obserwacyjna jak do tej pory nie udało się wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Ponieważ czynniki genetyczne mogą sprawić, że ludzie będą bardziej lub mniej podatni na zwiększoną otyłość, wskazuje to na potrzebę prowadzenia wielkoskalowych, wieloetnicznych badań interakcji genetycznych ze wspólnym środowiskiem w zakresie wyrażania otyłości w różnym wieku.
Otyłość jest wyraźnie powiązana z wieloma chorobami i przedwczesną śmiercią. Wpływ otyłości na gospodarkę szacowany jest na 6 procent wydatków na zdrowie USA; niewielka utrata wagi może doprowadzić do ogromnych oszczędności, a to powinno przekonać lekarzy i firmy ubezpieczeniowe do wspierania programów redukcji masy ciała
[więcej w: dabrafenib, agaricus, bifidobacterium ]
[więcej w: , , ]