Handbook of Olfaction and Gustation

W ciągu ostatniej dekady eksplozji wiedzy dotyczącej molekularnych i fizjologicznych podstaw zapachu i smaku towarzyszyła zwiększona świadomość funkcji chemosensorycznych w zdrowiu i chorobie. Druga edycja Handbook of Olfaction and Gustation urosła odpowiednio i obecnie zawiera ponad 1100 stron i 48 rozdziałów. Jest to wyjątkowa i niezrównana praca, która kompleksowo łączy wiedzę z różnych dyscyplin chemosensorycznych w jedno źródło zawierające wiele informacji na ten temat. Książka, redagowana przez Richarda Doty, podzielona jest na dwie sekcje, które oddzielnie obejmują zmysły węchu i smaku; sekcje te są dalej podzielone na podsekcje zatytułowane Anatomia i fizjologia , Pomiar funkcjonalny, Ontogeneza i genetyka oraz Zastosowania kliniczne i perspektywy . Rozdziały dotyczące anatomii, morfologii i podstawowej fizjologii, które są zwięzłe i bardzo szczegółowe, położyć istotne podstawy dla następnych rozdziałów. Obserwacje Moon i Ronnetta dotyczące biologii molekularnej transdukcji węchowej oraz Gilbertsona i Margolskee na temat fizjologii molekularnej transdukcji smakowej ilustrują, w jaki sposób współczesne techniki molekularne i genetyczne mogą wyjaśnić mechanizmy leżące u podstaw zmysłów zapachu i smaku; analiza tych mechanizmów ujawnia zarówno wspólne tematy, jak i uderzające różnice. Szereg rozdziałów omawiających centralną organizację szlaków węchowych i smakowych podkreśla aktualną wiedzę i istniejące teorie złożonych mechanizmów stojących za świadomym odbiorem zapachu i smaku.
W kolejnych rozdziałach dotyczących pomiaru funkcji chemosensorycznej w książce dokonano przeglądu najnowocześniejszych metod – elektrofizjologicznych, neuroobrazowania i psychofizycznych – które służą do ilościowego określenia i klasyfikacji aktywności węchowej i smakowej u ludzi i zwierząt. W tej części znajdują się rozdziały poświęcone genetycznym i behawioralnym aspektom węchu i porywów, a także przeglądowi sztucznych (elektronicznych) technologii nosowych. W zadumiejącym rozdziale Doty bada koncepcję ssaczego feromonu, przeglądając historię tego terminu i dowody, które albo wspierają, albo podważają jego istnienie.
Chociaż zaburzenia węchu i smaku są stosunkowo powszechne, nauczyciele medyczni zazwyczaj nie kładą nacisku na oparte na dowodach podejście do diagnozy i zarządzania. Dlatego lekarze czytający tę książkę odkryją, że końcowe podrozdziały dotyczące aspektów klinicznych zaburzeń chemosensorycznych mają duże znaczenie praktyczne. Rozdziały w tej podsekcji szczegółowo omawiają specyficzne warunki kliniczne – w tym uraz głowy, niedobór pokarmu, choroby neurodegeneracyjne i uszkodzenia błony węchowej przez toksyny lub wirusy – które mogą leżeć u podstaw dysfunkcji chemosensorycznych. Być może jedynym istotnym pominięciem w tym wyczerpującym przeglądzie jest palący się zespół jamy ustnej, który otrzymuje tylko wspomnienie. Wreszcie, książka wychodzi poza tematy kliniczne, które są bezpośrednio związane z węchem lub porywstwem, w celu omówienia wielokrotnej wrażliwości chemicznej, funkcji narządu wklonowo-nosowego, chemosensacji nerwu trójdzielnego i funkcji nerwu czaszkowego nerwu (lub 0 nerwu czaszkowego).
Zaburzenia węchu i smaku są wyniszczającymi problemami klinicznymi, które mogą mieć ogromny wpływ na bezpieczeństwo i jakość życia Wraz ze wzrostem wiedzy o podstawowych mechanizmach leżących u podstaw chemosensacji, a także gdy techniki diagnostyczne do oceny dysfunkcji chemosensorycznych stają się bardziej wyrafinowane, obietnica udoskonalonego leczenia tych frustrujących warunków może zostać spełniona. Dla otolaryngologów, neurologów, badaczy klinicznych i podstawowej nauki, podręcznik Olfaction i Gustation jest nieocenionym źródłem informacji.
Randall R. Reed, Ph.D.
Andrew P. Lane, MD
Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD 21205

[hasła pokrewne: ceftriakson, busulfan, bromazepam ]
[przypisy: tęgoryjec objawy, bath and body works allegro, żebro szyjne ]